Älykäs kaupunki on osallistava ja yhteisöllinen

18.10.2017

 

 

Tulet Nyssellä keskustaan, jäät pois Keskustorilla ja kävelet Metsoon. Nysseen tuli Kissanmaalta päiväkotiryhmä. Keskustorilla oli joku tapahtuma. Metsossa näet pikapalautenäytöltä kiitoksesi Tampereen seudun joukkoliikenteelle hyvin sujuneesta matkasta ja Keskustorin tapahtuman järjestäjä lähestyi sinua älypuhelimella ja toivotti tervetulleeksi Sukkamarkkinoille sekä ensi viikonlopun Käsityömessuille. Metsossa sinulle ehdotetaan uutta kirjaa suosikkikirjailijaltasi, kun palautat lainojasi. Mikä on fiiliksesi kaupunkimatkasi jälkeen? Tällainen voisi olla päivittäinen voimaannuttava asukaskokemus älykkäässä kaupungissa. Reaaliajassa voit antaa palautetta kaupungille ja yrittäjille sekä halutessasi myös kehitysideoita.

 

Miten osallistava ja voimaannuttuva palautekokemus saadaan aikaan? Tarvitaan ihmisiä, prosessia ja tekniikkaa. Tahtoa, toimintaa ja välineitä. Digi-ajassa tekniikka on älykäs renki, joka kuuntelee herkeämättä mitä isäntä sanoo ja oppii ennakoimaan jo seuraavaa käskyä. Tampereen seudun joukkoliikenteeltä, kaupungin digikehityksestä sekä kaupunginkirjastosta on kerätty ihmisiä isänniksi, jotka suunnittelevat prosessin yhdessä tekniikan toimittavien yrityskumppanien kanssa. Palautekokemus syntyy yhteistyöllä ja viestimällä perinteisestä poikkeavista tavoista antaa palautetta. Älypuhelin on kuntalaisen renki yllä olevassa esimerkissä.

 

Voimaannuttava palautekokemus sisältää ajatuksen vastaantulemisesta: joku kuuntelee ja reagoi välittömästi. Reaaliaikainen palaute ohjautuu oikeille henkilöille, jotka toimivat sen perusteella. Palautedata kerätään yhteen ja sitä voidaan tarkastella eri näkökulmista mm. ajankohdan, sijainnin tai kriittisen laadun suhteen kootusti ja hallittavasti. Palautenäkymistä voidaan tehdä omat näytöt esimerkiksi kaupunginosittain tai yksiköittäin esimerkkinä kirjasto. Pormestari voi seurata älypuhelimesta joka aamu kuntalaispalautteen tilannetta kaupungissa. 

 

- Mika Nyyssönen

 

Please reload

Poiminnat

Mikä työfiilis? Hyvä fiilis perustuu luottamuksen ilmapiirille

1/10
Please reload

Uusimmat
Please reload

Arkisto